Veelgestelde vragen vouwgordijnen op maat
Welke soorten vouwgordijnen zijn er?
Met vouwgordijnen (net zoals normale gordijnen) maken we gebruik van 3 verschillende stof diktes. De dikte bepaalt het licht inval, de verschillende soorten zijn inbetween, lichtdoorlatende en verduisterende vouwgordijnen.
-
Vitrages of inbetween vouwgordijn
Een inbetween vouwgordijn is een vouwgordijn waardoor je wel naar buiten kunt kijken. ’s Avonds kan je van buiten ook redelijk makkelijk naar binnen kijken als er licht brandt. Bij inbetween stoffen kan je ook naar buiten kijken (maar minder) en is ’s avonds de inkijk dan ook wat minder.
Ook voor inbetween vouwgordijnen hebben we mooie linnen, linnen mix en linnenlook gordijnstoffen. Wil je mooie goedkope inbetween blinds met een linnen uitstraling kijk dan eens bij Koog of Houten. Inbetween vouwgordijnstoffen bekijken. -
Lichtdoorlatende vouwgordijnen
Wil jij ’s avonds geen inkijk en wil je zelf overdag ook niet buiten kijken? Kies dan voor lichtdoorlatende vouwgordijnen. Zo heb je wel lichtinval maar je kan er niet doorheen kijken.
Lichtdoorlatende vouwgordijn stoffen bekijken. -
Verduisterende vouwgordijnen
Hiermee zorg je ervoor dat er bijna geen licht komt in je (slaap-) kamer. Er zijn twee soorten stoffen. Dimout stoffen zijn ca. 60-90% verduisterend. Blackout vouwgordijn stoffen hebben aan de achterkant een coating waardoor ze 100% verduisterend zijn. Wil je dus 100% verduisterende vouwgordijn maatwerk kies dan voor blackout vouwgordijnen maatwerk. Op deze manier kan je ook perfect je slaapkamer verduisteren met een vouwgordijn.
Semi verduisterende vouwgordijn maatwerk (dimout)
Blackout verduisterende vouwgordijn op maat (100% verduisterend)
Welke materialen zijn er mogelijk voor vouwgordijnen?
Welke stof is het best voor vouwgordijnen
Breedte van de stoffen
Vouwgordijnen kunnen op allerlei verschillende manieren gemaakt worden. Er zijn verschillende soorten diktes tussen materialen, wij hebben al de keuze gemaakt of de stoffen geschikt zijn voor vouwgordijnen. De veel gebruikte verschillende materialen zijn natuurlijke materialen zoals linnen en katoen. Syntetische materialen in vouwgordijnen zijn vaak viscose of polyester. Hieronder lees je meer over de verschillende eigenschappen per materiaal.
-
Natuurlijke materialen
Natuurlijke gordijnen gemaakt van linnen, deze linnen zijn gegroeid en geweven in België! Deze stof heeft een ruigere uitstraling, doordat de stof gemaakt is van vlas. Vlas is nooit volledig gelijkmatig, dus je ziet altijd een textuur in het gordijn. Een van de favorieten is Cirrus,wat volledig gemaakt is in België, van het vlas wat daar groeit tot het weven. -
Synthetische materialen
Vaak worden gordijnen gemaakt van polyester, wat een 100% synthetische stof is. Door de geanvanceerde technieken zien deze stoffen er net zo goed natuurlijk uit, of juist wel erg glad (afhankelijk van de stof). Het voordeel van deze stoffen is dat ze makkelijk in alle huizen en ruimtes passen, omdat het bijvoorbeeld niet kreukt. Daarnaast is het grootste voordeel ook nog het grote assortiment in polyester stoffen, dus de kans is groot dat er iets leuks tussen zit.
Als extra's hebben we ook gerecycled polyester (van PET-flessen), wij bieden veel gordijnstoffen aan gemaakt van 100% polyester. Als innovatie in de gordijnen is er tegenwoordig ook een groot aanbod in gerecycled polyester, hierbij vervangen het polyester met polyester (uit PET-flessen). Hier vind je alle gerecyclede materialen. -
Stoffen met een mix van natuurlijk en synthetische materialen.
Als natuurlijke stoffen te duur zijn, maar je het wel een beetje wilt hebben, dan hebben we ook een mix van verschillende materialen. Hiermee kunnen voordelen van synthetische materialen zoals het niet krimpen en lagere prijs gecombineerd worden met de natuurlijke look en leuke kreukels van de linnen. Waarin het wat duurder kan uitvallen om pure linnen gordijnen te kiezen, en deze wat kreukgevoeliger zijn, is het in combinatie met polyester is je gordijn goedkoper en minder vatbaar voor kreukels, maar behoudt het wel een natuurlijke uitstraling. -
Velours
De trending stof van afgelopen jaren! Velours, een stof die vaak als verduisteringsstof wordt gebruikt. Deze fluwele gordijnen zijn herkenbaar aan de zachte stof en met de lichte glans. Afgelopen jaren zien we ook steeds vaker het fluwele stofje terug komen in de mode, want deze velvet (andere nam voor velours) staan prachting in het interieur omdat ze veel warmte mee brengen. Het leukste aan de velours stoffen is dat je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren. Er zijn weinig stoffen waarin de kleur zo mooi uit komt als bij de velours.
Hoe kan je vouwgordijnen ophangen?
Om vouwgordijnen op te hangen zijn er 2 verschillende methodes. Dit gaat eigenlijk alleen maar over of je de vouwgordijnen over de kozijnen / muren, of juist daarin.
In de dag Op de dag
- In de dag. Daarbij hangen je vouwgordijnen in het kozijn of tussen twee muren.
- Op de dag. Dan hangen je vouwgordijnen over het raam heen. Bijvoorbeeld op de muur of aan het plafond.
Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plaatsen van de bestelling en de gewenste afmetingen! Onze meetinstructies vouwgordijnen geven duidelijk aan hoe je hier mee om moet gaan.
Hoe worden vouwgordijnen gemaakt?
Wij maken de vouwgordijnen altijd volgens de door jou opgegeven afmeting.
- De bediening gaat met een kettingkoord, hier mee kan je gordijnen makkelijk op de gwenste hoogte optrekken
- De stof wordt verdeeld in horizontale segmenten met een balein tussen ieder segment
- Aan de onderkant zit altijd een half segment. Hierdoor komt nooit de voorkant van de stof tegen het raam te hangen (dus deze verkleurt niet extra snel). Bovendien valt de onderkant dan mooier
- In het onderste deel (halve segment) zit een extra zware balein zodat het vouwgordijn mooi hangt
Hoe meet je zelf vouwgordijnen op?
Het opmeten van vouwgordijnen gaat erg makkelijk met een rolmaat die in een keer de afstand kan opmeten. Dan is het van belang om te bepalen hoe je gordijnen wilt ophangen (in de dag of op de dag). Voor het opmeten kijk je dus hoe breed de ruimte is die je wilt bedekken met gordijnen.
In de dag Op de dag
Bij gordijnen in de dag, kies je voor de smalste breedte, bij het plaatsen van de bestelling geef je deze afmeting /-1 cm op, zodat je vouwgordijnen goed geplaats kunnen worden en naar boven en beneden bewegen.
Met op de dag vouwgordijnen kies je gewoon de gewenste breedte, deze worden precies op maat gemaakt.
Ook voor vouwgordijnen hebben we een handige meetinstructie gemaakt. Het opmeten is absoluut niet moelijk om zelf te doen.
Waarom is het juist bij vouwgordijnen zo fijn om te kiezen voor maatwerk?
Bij vouwgordijnen is juist heel belangrijk als het vouwgordijn goed matched met de afmeting van je raam. Daarom is het bijna niet mogelijk om standaard maten te gebruiken.
En hoe leuk is het, als je zelf de stof kan kiezen die je wilt, en je vouwgordijn helmaal op jou maat te hebben hangen.